Hoe en wanneer breng je een auto naar de sloop? En wat wordt er met mijn auto gedaan? Dit zijn allemaal legitieme vragen die veel mensen niet kunnen beantwoorden. Daarom geven we in deze blog wat meer uitleg over de afgekeurde, gepensioneerde auto’s. 

Wanneer breng ik een auto naar de sloop?

Een auto wordt pas een sloopauto, als hij niet meer te repareren valt, niet meer door de APK-keuring komt, of als het prijstechnisch niet logisch is om hem te repareren. Stel dat jouw auto nog maar een waarde heeft van € 1000,-, dan is het niet verstandig om dure reparaties uit te voeren. De meeste auto’s hebben een grens waarna ze eigenlijk afgeschreven zijn. Meestal merk je rond de 200/300.000 km op de teller wel wanneer het tijd is voor de sloop. Dat moment komt als je hem elke maand naar de garage moet brengen voor een reparatie. Het wil echter niet zeggen dat de hele auto is afgeschreven. Vaak zijn er maar een paar onderdeel die ervoor zorgen dat je hem beter naar de sloop kunt brengen. De andere onderdelen zijn nog goed en kunnen nog gebruikt worden. Kijk bijvoorbeeld eens op schadeautos.nl. Ze hebben hier ruim 15.000 sloopauto’s in het assortiment. Het zou zonde zijn om al die auto’s door de auto-versnipperaar te gooien. Je betaalt als klant natuurlijk een stuk minder voor deze gebruikte onderdelen, dan als je ze nieuw koopt.

Kun je zomaar een auto naar de sloop brengen?

Nee, dat kan niet. Ze zijn zelfs een beetje streng met sloopauto’s, omdat er anders misbruik van gemaakt kan worden. Gestolen auto’s zouden dan makkelijker gebruikt en gedumpt kunnen worden door criminelen. Een sloopkogel heeft eigenlijk altijd een kentekenbewijs nodig (ondanks dat je hem gaat slopen) en een bewijs van eigendom. Als je auto dusdanig stuk is dat een kenteken niet meer mogelijk is, is het wel belangrijk dat de “vingerafdruk” van de auto te herleiden is. Hiermee bedoelen we het chassisnummer, de unieke code van de auto. Zoals boven genoemd, kunnen veel demontage-bedrijven en garages de auto-onderdelen nog hergebruiken. Je zou dus ook op zoek kunnen gaan naar een aanbieder van sloopauto’s om hem daar langs te brengen. Wellicht verdien je er nog wat aan.

Pin It on Pinterest