Het behalen van het autorijbewijs is voor iedereen een zeer belangrijk moment, waardoor je in één klap een stuk mobieler bent. Het traject dat hieraan voorafgaat zoals de rijlessen, het theoretisch en praktijk examen ervaart iedereen op een andere manier. De ene persoon heeft veel passies en kennis van auto’s, waardoor het traject korter en gemakkelijker zal verlopen, terwijl het voor de andere een lang en moeizaam traject is. Wanneer het gevoel met de auto ontbreekt, kan het lastig zijn om zelfverzekerd in de auto te stappen. Rijangst is een veelvoorkomende angst waarbij je het spannend vindt om de auto in te stappen en de drukte op de wegen op te zoeken. Om deze angst enigszins te verhelpen, geven we je in dit blog een aantal waardevolle tips. 

Anticiperen, niet reageren

Het veilig besturen van een personenauto bestaat grofweg uit twee onderdelen, namelijk: het onder controle krijgen van de auto en het rekening houden met andere weggebruikers. Tijdens de rijlessen bij rijschool Tiel leer je in eerste instantie om gevoel te creëren met de auto. Denk hierbij aan het gevoel met de koppeling en de grootte van de auto. Wanneer je de auto onder controle hebt, is het tijd om de openbare weg op te gaan. Het grote aantal andere weggebruikers zorgt ervoor dat het noodzakelijk is om rekening met elkaar te houden. Alleen op die manier zorg je voor veiligheid op de weg voor jezelf en voor de ander. Een belangrijke tip om zelfverzekerder en veiliger in de auto te zitten is het vooruit denken. Anticipeer in plaats van reageer en verplaats je in de andere weggebruiker. Het gunnen van ruimte aan anderen en het voorzien van eventuele problemen stelt je in staat om vroegtijdig te handelen en zo eventuele ongelukken te voorkomen. 

Regelmaat

Wanneer je eindelijk je rijbewijs hebt gehaald, ben je in staat om een personenauto te besturen. Toch leer je pas echt autorijden wanneer je zonder instructeur de weg op gaat. Rijangst komt meestal voor bij beginnende bestuurders. De belangrijkste tip is om je rijangst niet te onderdrukken en de auto niet zoveel mogelijk te vermijden. Juist door regelmatig de auto te pakken zal je jouw eigen auto steeds meer onder controle krijgen en creëer je zelfvertrouwen, waardoor de angst tijdens het rijden steeds verder zal afnemen. 

Uit je comfortzone

Mensen met rijangst ontwijken vaak de drukte op de weg. Denk hierbij aan het uitsluitend autorijden buiten de spitsuren en het rijden van omwegen om drukkere wegen te vermijden. Hierdoor geef je jezelf de valse indruk dat je zonder deze gedragingen onveilig zou zijn. Je praat jezelf aan dat je de goede keuze hebt gemaakt omdat het anders eerder fout kan gaan. Hierdoor versterk je onbewust de rijangst. We raden dus aan om regelmatig de auto in te stappen en uit je comfortzone te stappen.  

Pin It on Pinterest