Dus, je wil graag op een leuke en makkelijke manier reizen door en van de stad of dorp? Misschien ben je op zoek naar een scooter met redelijk wat vermogen. Heb je je al een beetje georiënteerd? Er bestaat een goede kans dat je ogen vallen op het merk Vespa. Deze snelle Italiaanse scooters te zien er gelikt uit en rijden ook bijzonder prettig. Echter, wist je dat je voor sommige vespa’s een rijbewijs nodig hebt? In deze blog vertellen we je meer.

Vespa scooters & motorscooters

Voor de meesten Vespa scooters heb je een standaard scooter rijbewijs nodig. Je kunt via bedrijven zoals Bromo ervoor zorgen dat je je scooter rijbewijs in 1 dag haalt! Dit is niet verrassend aangezien Vespa scooters zijn! Desalniettemin, er zijn een aantal modellen binnen de lijn Vespa die een andere soort motor hebben dan de standaard Vespa scooters. Voor deze modellen met een motorinhoud die groter is dan 50cc gelden andere regels dan voor standaard scooters. Deze modellen heten motorscooters en hiervoor heb je een motorrijbewijs nodig.

Het type motor

Er zijn nieuwe regels in Nederland, en de gehele Europese Unie voor wat betreft het motorrijbewijs a. Deze nieuwe regels zijn ingegaan op 19 januari 2013. Deze nieuwe regels betekenen voor jou dat wanneer jij een scooter op het oog hebt met een snelheid hoger dan 45 km per uur en een cilinderinhoud van meer dan 50cc, je deze pas mag besturen met een motorrijbewijs. Voor motoren zijn er 3 type rijbewijzen

  • Rijbewijs type A1 is voor motoren met een vermogen van 11 kilowatt en cilinderinhoud tot 125cc, Daarnaast dient de bestuurder ouder te zijn dan 18 jaar.
  • Rijbewijs type A2 is voor motoren met een vermogen van 35 kilowatt en deze mogen bestuurd worden vanaf 20 jaar oud.
  • Rijbewijs A is voor motoren met een onbeperkt vermogen. Hierbij is de minimale leeftijd 24 jaar.

Houd dus met bovenstaande zaken goed rekening bij een scooter kopen. 

Pin It on Pinterest