Een carrière als automonteur is voor veel jongens erg leuk en interessant. Je mag de hele dag aan auto’s sleutelen en krijgt er ook nog eens betaald voor. Maar is het wel zo’n veilig beroep? We zoeken het uit.

Veiligheidsvoorschriften

Elke garage moet zich houden aan de veiligheidsvoorschriften. Nu blijkt echter dat maar liefst 3 op de vier garagebedrijven zich niet aan de veiligheidsvoorschriften voor het personeel houden. Wat zijn de gevaren? Ten eerste werk je als monteur met veel gevaarlijke stoffen en kankerverwekkende uitlaatgassen. Ook zijn niet alle machines waarmee je werkt even makkelijk om te gebruiken. Hierdoor kunnen ze erg gevaarlijk zijn. Natuurlijk is dit niet altijd de schuld van de garage zelf. Veel monteurs kiezen er bij het lassen bijvoorbeeld voor om niet een hele kap op te zetten. Wat ze niet weten is dat je bij lassen al heel snel minuscule deeltjes in je ogen, neus en mond kunt krijgen. Een groot risico dus om blind te worden. 

Hefbruggen en hijzen 

Automonteurs kunnen ook rekenen op gevaarlijke situaties bij het liften van auto’s. Auto’s zijn erg zwaar en hebben dus een autolift nodig. Als je niet goed oplet, zit er al gauw een hand of vinger vast, terwijl een collega de lift omhoog doet. Er zijn helaas veel monteurs met verbrijzelde vingers naar het ziekenhuis gebracht. Wanneer een motorblok vervangen of gerepareerd moet worden, wordt hij met een hijsmechanisme uit de auto getrokken. Veilig hijsen is superbelangrijk uiteraard. We raden iedere automonteur aan om een cursus veiligheid op de werkvloer te volgen. Als je namelijk in een drukke garage werkt en je hebt veel tijdsdruk, willen er nog wel eens wat ongelukken gebeuren. Een motorblok tegen je hoofd, zonder bescherming, kan ernstige gevolgen hebben.

Al met al

Al met al is automonteur niet per se een gevaarlijk beroep. Bovenstaand zijn gevaren en risico’s waar je extra op moet letten, maar in de praktijk zul je als automonteur niet snel arbeidsongeschikt raken. Pas wel extra op met het tillen van zware voorwerpen en zitten in moeilijke houdingen. Dit kan je rug veel schade toebrengen op de lange termijn. Je wilt natuurlijk niet met chronische rugpijn leven vanaf je 40ste. 

Pin It on Pinterest